top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Aleksander Solheim

Vinter i de tusen sjøers land | Saariselkä, Finland

Oppdatert: 5. jul. 2020


Tradisjon tro forsynte Sandra og jeg oss grådig av SAS sitt Eurobonus rabattsalg i fjor høst, og både en langhelg til Kirkenes/Finland og Senja ble bestilt. Første helga i februar gikk turen til Kirkenes, og derfra med leiebil til Saariselkä. Værmeldingen var heller laber, men det så ut til å være muligheter for en fin ettermiddag første kjøredag - og dette viste seg å stemme. Med kjøreretningen ganske så rett sørover fikk vi en nydelig solnedgang over det kalde, tørre, finske skogslandskapet. Undertegnede var meget sulteforet på vinter etter en katastrofalt dårlig januar på Vestlandet, så dette varmet godt i vinterhjertet.


Vel framme i Saariselkä etter rundt 4 timers kjøring tok vi inn på Saariselkä Holiday Club, med et skikkelig 70-talls badeland. Her var det skikkelig The Shining-korridorer og trolig store muligheter for fotsopp i garderobene, men en liten "sydentur" måtte allikevel prøves ut. Dessverre viste vannet seg å være småkaldt, og alle jacuzzien opptatte, så det var ikke mye til højdare. Det var derimot middagen på den godt anbefalte Petronella, der vi fikk servert kingcrab-suppe og meget mørt reinsdyrkjøtt. Topp stuff!


Neste dag bød på det store høydepunktet med turen, nemlig hundekjøring! Vi hadde bestilt oss en 4 timers tur med den lokale huskey-farmen og det var spesielt èn som var skikkelig klar for dette. Sandra er mildt sagt glad i hunder og var helt i ekstase når vi skulle hjelpe til å sale på hundene. Hundene blir helt gale når de skjønner at vi snart skal avgårde, men med en gang de får sette i gang så er det helt knyst. Følelsen av å seile gjennom den snødekte skogen dratt av et spann hunder som elsker å løpe kan sammenlignes, ja, litt med å seile på sjøen. Ingen spesiell lyd annet enn miljøet og naturen rundt deg - helt herlig!!


Etter en halvannen times tur ble det rundt en 45 minutters kaffe-og-suppe-stopp i en gamme midt ute i skogen. Med bål og generelt liten "turistgruppe" ble det riktig så koselig!
Etter en ny runde med sledekjøring bar det tilbake til farmen der kanskje det aller søteste høydepunktet ventet - et helt kull med 10 uker gamle huskey-valper. Disse viltre, små tassene løp rundt og lot seg villig bli løftet og kost med, meget flott avslutning på hundekjøringen! :)


Vel tilbake Saariselkä hadde vi sett et skilt for "Frozen Ring - Ice Karting" og det måtte selvfølgelig undertegnede sjekke ut. 5 min og 30€ senere raste jeg rundt i en liten go-cart på en 600m lang snøbane, der "powerdrifting" var den eneste måten å komme seg rundt med noe fart. Skillsa kom seg betraktelig etterhvert, men når instruktøren kastet seg i en kart og nærmest kjørte sirkler rundt meg så var det tydelig at jeg ikke behøvde å være altfor høy i hatten. Men morro læll!!Lørdagskveld skulle vi kjøre 20 min sør for Saariselkä til noe som kaltes The Fell Center - et flott utgangspunkt for skiturer, men også der de hadde en autentisk, finsk røykbadstu med tilhørende isbadings-kulp. Dette var jeg meeeget klar for, men var det ikke typisk da at den var stengt på lørdager. Noe så logisk som å være oppe på tirsdager, onsdager og fredager var status der. Det var litt småkjipt, og med lite annet å gjøre her ble det en liten kveldstur på beina , finsk tv og tidlig seng.


Neste dag var planen å gå litt på ski - og etter frokost bar det avgårde på de medbragte fjellskiene. Som sagt så var ikke været denne helga noe spesielt å skryte av, så vi skulle ikke veldig langt opp på snaufjellet før både vinden kom og sikten ble dårlig. Vi gikk da en fin runde ned i tregrensa igjen, og endte til slutt opp nede i en el-fatbike-track som vi fulgte et godt stykke. Vel tilbake ved The Fell Center kastet vi skiene i bilen og begynte på turen tilbake til Kirkenes.Med forholdsvis god tid kjørte vi både inn til Kirkenes sentrum for en overpriset, kinesisk matbit, før vi kjørte opp til Storskog og russer grense for å hilse på Frode Berg. Han var merkelig nok ikke å se noen plass!


Alt i alt en fin liten weekendtur - kanskje en litt a-typisk destinasjon, men med litt mer flaks med været (og ikke minst nordlysaktivitet) skal det mye til for å ikke kose seg i et slikt winter wonderland!127 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page