top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Aleksander Solheim

Gruverester og bratte kneiker | Mjåvassknuten, Bjerkreim, Rogaland


Det begynte å bli en god stund siden siste fjelltur på beina, så når både været og langhelgen bydde seg i helga så var det bare å snøre skoene og hoppe i bilen. På den stadige voksende bucket-list'en "Nærturer" hadde Mjåvassknuten lenge utmerket seg som en fristende tur.


Med frokost i bilen og kaffe på Statoil-koppen tok det oss en drøy time å kjøre inn til Ørsdalen - turen går sørover på E39, deretter av på Vikeså og videre mot Stavtjørn. Ved Stavtjørn kjører man litt videre, gjennom tunnelen, ned en god del hårnålssvinger, før man kan parkere ved "grendehuset i Ørsdalen". Ett av kanskje 10 hus i dalen. Man kan forsåvidt kjøre et par kilometer lenger, og parkere på en liten parkeringsplass på høyre hånd (man skal se tydelige gruvedrift-rester litt nærmere fjellveggen). Siden dette er en rundtur og tilbakeveien går ned nærmere der man kjørte inn i dalen spiller det liten rolle hvor du parkerer.Før vi faktisk fant den rødmerkede stien oppover Fannafjellsbakken, var vi borte å så på restene av gruveinngang 1. Her var det bekmørkt og med min livlige fantasi behøvde jeg ikke å gå lange biten innover før jeg kjente følelsen av alskens muterte skapninger fra typ "Wrong Turn" og "The Hills Have Eyes" stirre på meg fra mørket. Vi var ikke så veldig lenge her for å si det sånn. Kult med taubane-rester og annet skrap liggende rundt da.


Deretter fulgte et par mindre heldige stivalg fra undertegnede, etterfulgt av økende redsel/irritasjon fra Sandra om en ny "Daniel-tur" på trappene (dvs. stamping på måfå rundtom i lyng og hei fordi jeg har en lei tendens til å bare gå på, heller enn å faktisk se meg rundt for å se om vi går der vi skal) , før vi ENDELIG ramlet ut på rød-stien og kunne begynne på den brutale stigningen oppover. Her sies det at gruvebasene bar opp mot 80 kg malm på ryggen nedover. Ganske sykt.Vel oppe på toppen ble været egentlig bare bedre da vi nærmet oss selve Mjåvassknuten - som var en liten avstikker på 300m og 75 høydemeter fra rundturen - så vi satte oss rett og slett rett under toppen, i solsteika, og spiste lunsj. Ikke så ofte det er mulig med oss to på tur. Det er visse personer som fryser litt mer enn andre, ser du. Men uansett - diggbart!!Det skal sies at det var typisk Rogalands-vått i heiene, så det surklet godt i tur-joggeskoene midtveis på turen. Om det ikke har vært tørt i ukesvis så ville jeg altså anbefalt fjellsko med nogenlunde vanntetthet om du ikke liker det litt vått i sokken.


Resten av turen var flott - fin utsikt stort sett hele veien ned i dalen - grønt i heiene og fine stier stort sett hele veien. Rødmerkingen kan være litt tricky å følge et par steder så jeg hadde ikke frarådet å ha med kart, evt. en GPS-klokke med tidligere turer (laster ned .gpx-fil fra f.eks ut.no) lastet inn slik som vi har. Men altså, det er gode stier hele veien, så om man putselig har mistet rødmerkingen er det bare å backtracke noen få meter, prøve en annen sti og vips - så var det jammen den stien du skulle gå isteden!Turen kan absolutt anbefales - litt ulendt og bratt oppover, samt rolig og bedagelig nedover, og med ca 900 høydemeter og snaue 14 km totalt, skal den være overkommelig for de fleste. Nå er det jo lyst så lenge, så man trenger ikke å være i gang før tolv-ett-tiden for å fortsatt ha godt med lys igjen for kjøreturen tilbake til Stavager. Komma seg ut!

102 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page