top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Aleksander Solheim

"Den kalde fine tida" | Skåpet, Ryfylkeheiene, Rogaland

Oppdatert: 15. aug. 2019


Skåpet er kanskje ikke den typiske vinter-destinasjonen for den gjengse DNT-medlem, evt. så har den tidlige interessen roet seg en god del - uansett, vi kunne hvertfall bestille oss en "mini-hytte" bare 3 uker før vi skulle dra og ikke ett år i forveien som i begynnelsen var vanlig for den fancy, "nyåpnede" Skåpet-hytta. Øystein og Ida ble med som lokale guider (de hadde vært der to ganger før), og med strålendes vær i vente og gjetord om gode snøforhold dro vi fra Stavanger rundt kl 1000 på lørdag. Kjøreturen inn, inkl. ferge Lauvvik-Oanes, er mindre enn to timer, så dette er et meget tilgjengelig turmål for Stavanger-boere.


Etter å ha nesten kjørt oss fast på den halvveis brøytede veien opp til Vinddalen parkeringplass, gravde vi oss en liten parkeringsluke ca 1,5 km nedenfor den vanlige sommer-parkeringen. Dette tilsvarte ca 7 km på ski hver vei inn til hytta - helt perfekt i solskinn, 5-6 minusgrader og godt føre.

På vei oppover sank temperaturen noen grader, men ikke noe mer enn at det bare ble god god akklimatisering for tær, fingere og ansikt for den imøtekommende vinteren^^ Med lav sol, snøkrystaller på alle overflater og null vind ble det en visuelt sykt flott tur innover/oppover mot hytta - lenge siden Rogaland har vist seg fra en sånn vinter-side!

Terrengmessing ble det litt klønete å gå på ski noen deler av stien, da denne går igjennom en blanding av steinur, tett skog og over bekker et par-tre ganger. Vi skjønte dog at vi ikke hadde så mye å klage over da vi kom opp til hytta og så at det var to sett med hunde-pulker og 6 viltre huskeyer der - hvordan de i det hele tatt kom seg opp og ned uten å knekke både bein, ski og pulker var mindre forståelig for oss.

Vel oppe ved hytta(ene) fikk vi satt i gang fyringen i vår "mini-hytte" før det bar inn i hovedhytta for å lage middag. Skåpet består egentlig av et hyttetun med hovedhytte med oppholdsrom og kjøkken i ett, samt en del soverom, i tillegg til seks mini-hytter med panorama-vinduer og opptil sju sengeplasser, samt et ved/do/teknisk-bygg og et badstu-bygg litt lenger unna. Det ble ikke tid/ork til badstu denne gangen, men det må absolutt prøves neste gang!

Med middag innabords ble det noen forsøk på nattebilder, men her er det tydelig at undertegnede (eller Sandra) ikke har veeldig god styring på speilrefleksen enda og at litt mer trening hadde vært på sin plass. Med Øystein løpende rundt foran kameraet med hodelykt og på 30 sek lukkertid ble det allikevel noen artige effekter. Kvelden ble avsluttet med ørten runder "President og Boms" inne i en nå varm og god "mini-hytte".

Etter en meget god natts søvn våknet vi til rosa skimring over Soddatjørn fra en skikkelig fin soloppgang i motsatt retning - panorama-vinduet kom virkelig til sin rett her. Etter en rolig frokost og utvask av hytta (ene) tok vi fatt på hjemturen, og uten de store fallene (men temmelig mange nesten-fall) var vi nede ved bilen i ett-halv-to-tiden. Det var meldt grått og nedbør fra ettermiddagen av, og temmelig nøyaktig kl 1430 begynte regnet nede ved fergeleiet. Stavanger ass^^

En vilt bra vintertur og uansett om dere er såpass heldige med været/føret som vi var så kan Skåpet anbefales som både vinter og sommer-destinasjon (iflg. Øystein og Ida hvertfall). Komma seg ut! :)

276 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page