top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Aleksander Solheim

Forblåst kanotur | Lutsivassdraget, Rogaland

Oppdatert: 15. jul. 2019


Før høsten slo inn for fullt hadde vi lyst til å få inn en ordentlig utehelg med litt fisking, bål og tarp-overnatting. Turen gikk derfor til Lutsivassdraget - rett borti høgget - med innleid kano fra Kronen Gaard Hotell. Kanskje litt pricey, men for 500 kr fikk vi leie en kano ett døgn (to fulle dager) og disse lå lett tilgjengelig ved Alsvik Natursenter med fin tilgang til Storavatnet. Med nyinnkjøpt fiskestang til Sandra og masse forum-formaninger om at dette vassdraget inneholder fin fisk lå alt tilrette for noen fine ørreter grillet over åpent bål på Fatliholmen. Meeen, det hender jo at ting ikke alltid spiller seg ut sånn som man har sett det for seg...


For det første så nektet jo fisken å bite. Ikke noe er mer frustrerende enn å se fiske vake og hoppe rundt deg samtidig som du kaster og kaster og kaster... Godt mulig vi er dårlige til å fiske, men selv med ørten slukbytter, snikfiske, dorging, fisking fra land, både i dagslys, skumring og mørke, så bet ikke fisken på en eneste gang. Møkk og atter møkk!

Jeg hadde fått en fiks idé om at Fatliholmen var et fint mål for dagen, noe jeg tror jeg hadde kommet over på et eller annet forum. Det ble gode 5-6 km padletur hit før vi fant ut at denne forblåste holmen så og si var ribbet for alt av ved (noe vi ikke hadde med oss), samt var i stor manko på gode tarp-plasser. Jeg endte tilslutt opp med å finne en impregnert "drivved-planke" som jeg kuttet opp og tilslutt fikk fyr på, som igjen gjorde at jeg fikk fyr på noe av det andre blaute eller ferske trevirket jeg fant/kutta ned. Enda verre enn vanlig å sitte i bålrøyken her mao... Kotelettene våre som var med som "nødmat" ble heller ikke spesielt gode, og man kan vel si at stemningen sank i takt med temperaturen og økende vindstyrke.
Det å ligge under tarp er som regel koselig som fy, hvis man får satt opp bålet forholdsvis nære, isolert med litt granbar under liggeunderlagene og får strammet opp presenningen godt. Ingen av delene funket veldig bra denne gangen, og med økende vind utover natta våknet vi begge utover natta av at presenning slo og bråkte noe infernalsk. Etter litt rask yr.no-sjekking fant vi ut at sjansene for regn utover morgenkvisten var minimale så jeg sto like gjerne opp og fikk ned hele spetakkelet. Det ble heldigvis ikke noe regn, og vi fikk oss et par-tre timer mer søvn.


Det fortsatte å blåse utover morgenkvisten og vi forsto raskt at det kom til å bli 5-6 harde motvinds-kilometer hjemover. Etter litt egg og bacon til frokost (som også ble bra amputert da vi bare rakk å steke 2 egg før vi gikk tom for primus-gass akkurat i det vi hadde knekt oppi 3 egg til... Oh Murphy, you bastard!), kom vi oss i kanoen og satte nesa sørover. Med sterk vind og bølger som akkurat ikke gikk over relingen presset vi maks på for å i det hele tatt bevege oss framover. Med ly for vinden gikk det lettere gjennom de smale passasjene etter Kvednaholmane, bare for å oppdage at vinden hadde økt på enda litt til den siste halvannen km ned til Floen.

Allikevel, etterhvert som vi kjempet oss gjennom (inn)sjøsprøyt og vindkast, og fant ut at det her går jo fint - så ble det artig med litt adrenalin og action. Bildet under vitner om godt humør under en av pausene før neste økt i motvinden. Bra treningsøkt ble det også, og vi var begge godt støle i overkroppen dagen etter :)


Med litt bedre fiskelykke, et telt, medbragt ved og litt bedre vær så bør det gå an a få en meget fin tur ut av dette - go for it!

292 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page