top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Aleksander Solheim

S/Y Eventyr | Gandsfjorden, Stavanger

Oppdatert: 15. aug. 2019


I begynnelsen av juli gikk Sandra og jeg til anskaffelsen av en Alo 28 fra 70-tallet - nå døpt Eventyr. Å seile har for min del alltid vært noe litt rått og utfordrende, og drømmen er å en gang dra avgårde på en skikkelig havseilas. Mamma og pappa har hatt seilbåt de siste 7-8 årene og jeg har vel hørt kommentarene om at jeg aldri så ut til å være spesielt interessert i selve seilingen et par ganger, men det er noe helt annet å ha ansvaret og eierskapet selv - det er da det virkelig blir gøy. Sandra digger alt som er nytt og spennende så hun var ikke vanskelig å be når jeg begynte å fable om å kjøpe seilbåt!

Avtalen om kjøp ble inngått fra København uten at jeg hadde fysisk sett båten, men med den all-kompetente Bjørns inspeksjon og velsignelse var det bare å slå til. Vi har vært så heldige å få bruke båtplassen som faren til Sandra har på Forus, så lørdag 1. juli var det bare å troppe opp i Sandnes sentrum og tøffe oppover Gandsfjorden. Jeg synes det vanskeligste med båt, og spesielt seilbåt, er manøvrering ut og inn av havner og de tre første innleggene i loggboka vitner om dette.

"Første tur. Hentet båten i Sandnes Sentrum, gikk på motor til båtplassen på Gausel. Spennende - krasjet litt i brygga, ellers godt gjennomført :)"

"Andre tur - oppe med både storseil og forfokk. Rota litt med bomfeste, og tau og generelt alt - med nais følelse! God stemning, Sandra digga det. Krasjet enda hardere i brygga, fikk ikke båten i revers - third time is the charm!"

"Nesten katastrofe ved utseiling - vind tok tak og båten ble til slutt vridd med baugen mot land og jeg måtte rygge oss ut. Små-panikk fra Sandra, men mest fordi jeg var stille😂 Jeg holdt på å gjøre i buksa og fant ut at båten nå må forsikres🙈 Fikk opp begge seilene ute på fjorden og fikk trent litt. Perfekt tillegg til brygga inn igjen"

Nå har vi fått litt mer roen på dette, og da er det egentlig ikke så mye som er "vanskelig" med å tur-seile sånn som vi bedriver nå. Selvfølgelig bruker man 10 år på å bli dritgod til å alltid ha best mulige trimmede seil, samt vite hva man skal gjøre øyeblikkelig i vanskelige og stressede situasjoner med store værforandringer og lign, men sånn som vi "koseseiler" nå så har vi full kontroll 90% av tiden (litt spenning skal det jo være nå og da når Penta'en ikke starter, når vi roter med seil og tau, eller når vi ikke er hundre prosent sikre på diverse staker og grunner).
Vår første langtur i midten av juli var planlagt å gå helt inn til Flørli i Lysefjorden, men det viste seg jo fort at man må planlegge tiden litt bedre i en seilbåt som maks går i 7 knop - og det på seil. Vi endte opp med å overnatte i Lysefjorden Marina på Flørli og deretter tøffe store deler av Høgfjorden tilbake dagen etter på motor da vinden sto rett i mot. Tror vi brukte de første to timene på 80% av Høgfjorden og deretter to nye timer på de resterende 20% av Høgfjorden nå kryssende fram og tilbake med fulle seil. God læring!​​
Det å ha en seilbåt er litt som å ha en bobil; man har både et transportmiddel og overnattingsplass på samme tid. Eventyr er sertifisert for 6 personer og har soveplass til 4, og har gasskomfyr, en liten vask, et "kjølerom" og stereo. Alt man trenger for en liten get away! Nå skal det sies at det hadde blitt mighty trangt å dra på noe lengre tur med mer enn to personer, og at komforten i en 40 år gammel seilbåt ikke er på topp på alle punkter - men akkurat det er jo litt av sjarmen. For 43 000 kr (+ ~4000kr på Biltema for diverse tauverk, flytevester og andre nødvendigheter) så har vi både en ny måte å oppleve naturen på, en overnattingsmulighet og et fett mestringspunkt. Det er dyrt, men kanskje ikke avskrekkende dyrt, å prøve seg på båtlivet. Kjøp av en såpass gammel båt gir ikke så stort i verditap heller, om man holder båten i nogenlunde stand - så om det ikke skulle være så gøy som man hadde sett for seg så er ikke pengene helt blåst!


278 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page