top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Aleksander Solheim

Alperundtur | Chamonix, Saas-Fe, Zermatt

Oppdatert: 15. jul. 2019


Ila 2015 kom Eirik, Bjørn og meg selv over Haute Route i Alpene - dvs. kontinuerlige toppturer gjennom Alpene der man overnatter på såkalte alpenhuts tvers igjennom Alpene. Etter litt fram og tilbake ble vi enige om at det ble litt voldsomt/dyrt der og da, og at vi heller skulle kjøre på med en kombinert road trip/resort skiing i Alpene. I starten av april 2016 fløy vi derfor til Milano, leide bil og suste oppover til Chamonix. Ang. valg av leiebil så kan det bekreftes herfra at en Lancia Ypsilon er i minste laget for tre gutter der snitthøyden er like under 190. Men med to sett med ski på taket og bagasje overalt inni bilen så gikk det på et vis. I Chamonix ble vi møtt med 19 grader og sommervær, så det var med blanda følelser vi tok inn på AirBnB midt i sentrum - usikker på om det i det hele tatt ble noe ski på oss.


Meeen som videoen viser, OM det ble ski på oss!! Selv om Chamonix ligger på over 1000 moh så var det fortsatt bra med vinter over 3000moh på både Le Brévent- og Aiguille des Grands Montets-siden. Eirik brukte litt tid hos et lokalt skiverksted etter å ha røket bindingen sin første dagen, men til sammen ble det et par gode skidager i Chamonix. Snøen ble litt råtten utover dagen sett bortsett fra de øverste 3-400 høydemeterne, men utsikten, anleggene og været var det ingenting å si på.

Etter Chamonix hadde vi tre dager uten planer før de siste dagene skulle brukes i Zermatt - så et par timer ble brukt på McDonald's den siste dagen i Chamonix for å scoute vær og forhold i resten av Alpene. Valget falt på Saas-Fee - et småfasjonabelt sted i parallell- dalen til Zermatt i Sveits. Her var det sykt dyrt (såklart - dette er Sveits), men vi var heldige å få tak i et AirBnB-rom hos ei spansk dame 200 meter utenfor bommen inn til Saas-Fe (bilfri landsby). Dette sparte vi mer enn 1000kr natta på, så vi var meget fornøyde med det. Saas-Fe bød på en "skikkelig" alpelandsby, sugende gondolturer og gode skiforhold - ikke så altfor mye off-piste muligheter, men med fine snøforhold bare man holdt seg over 2200meter-ish. Siden vi hadde tatt med oss feller, OG siden det her kostet ca 750 kr dagen for heiskort, så valgte vi å andre dagen gå for egen maskin oppover trekket. Det tok ikke lang tid før vi ble passert av spreke 50-åringer i kondomdrakt og randonné-strikkepinner på beina - og vi fant fort ut at randonnering er en forholdsvis utbredt sport i alpene. Vi brukte vel 4-5 timer på ca 1500 høydemeter (opptil 3300 moh), og i steikende sol var dette bra hardt. Med rolig tempo gikk det allikevel greit, og vi ble belønnet med fin pudder et par steder på vei ned igjen.


Etter Saas-Fee gikk turen inn til Zermatt der vi allerede hadde bestilt oss ski-in-ski-out-leilighet for to netter. Første dagen var det forholdsvis dårlig vær så vi valgte å ikke stå på ski denne dagen - og det skulle vise seg at det var et godt valg. Hele dagen og natten dumpa det pudder over Zermatt, og etter en noe slitsom morgen dagen derpå åpenbarte deg seg i gondolen over skyene et pudderparadis av en annen verden. Matterhorn lå badet i solskinn, og så og si urørt pudder i 5-6 minusgrader lå og ventet på oss. Dette endte opp med å bli kanskje den beste skidagen jeg noen gang har hatt, så man kan trygt si at Zermatt leverte varene!!På kvelden bar det med toget tilbake til Zermatt-"parkeringen" (hele Zermatt er bilfritt - eller, forbrenningsmotor-fritt - man blir nesten påkjørt av små, elektriske Postman Pat-biler overalt), og tilbake til Milano akkurat i tide til å levere bilen kl 2200. Med en flyavgang kl 0600 morgenen etter ble siste natt tilbrakt på Milano flyplass sine myke betonggulv. Takk til Eirik for kongebilder!

54 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page