top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Aleksander Solheim

4444 trappetrinn | Flørli, Lysefjorden, Rogaland

Oppdatert: 15. apr. 2021


Helt siden vi byttet ut Eventyr ll med Weslingen har vi sett oss ut Flørli som et flott mål for en helgetur, og forrige helg klaffet det med vær og planer. Mathias slang seg med og rundt kl 1830 raste vi avgårde utover Gandsfjorden. I 22-23 knop blir avstandene liiitt mindre enn med seilbåten som maks gikk i 5 knop, så allerede halv åtte-isj fortøyde vi utenfor Coop’en på Forsand - like ved inngangen til Lysefjorden. I mine uerfarne øyne virket det helt kurant å legge til litt til høyre for fergeleiet - ved siden av to litt større privatbåter som tydelig lå litt beskyttet bak en utstikkende brygge - men det ble raskt tydelig at dette ikke var en kjempeidé, og hvorfor de båtene lå som de gjorde. Bare minutter etter at Sandra og Mathias har gått inn i butikken synker vannet en halv meter under båten og båten henger i fortøyningene mens den smeller inn i bryggekanten. Bølgene eller tidevannsstrømmene eller hva det nå var ble gradvis mindre mens jeg prøvde så godt jeg kunne å dempe slagene i brygga, men det er vanvittige krefter ute og går når vannet får fart på seg, så jeg var litt i tvil en stund om dette kom til å gå bra. Det gjorde det heldigvis, så da kastet jeg rett og slett loss og ventet ute i fjorden til de andre var ferdige i butikken. Ny lærdom!!

Når vi endelig fikk kommet oss avgårde var det strake veien inn til Flørli, dog Lysefjorden er laaang, så i god marsjfart tok siste del av turen oss nye 40-45 min. Med forholdsvis flatt fjordvann så går Weslingen fint i plan, så det var en flott tur innover fjorden.

Vel framme ved småbåtkaia på Flørli var det ny fortøyning av typen fest et tau i bøyen i akter, og et tau fra baugen og inn til land. Dette, som så mye annet, har vi bare gjort et par ganger før, og da med seilbåten, så her styra vi så klart en god del - spesielt fordi vi ville ha båten inntil brygga først for å få opp all bagasjen. Meeen, vi ordna det og, til slutt! Deretter bar det rett på campingområdet for grilling (sykt greit med Mathias sin medbragte gassgrill), campingstoler, bærbar Bose og øl😁Denne helga gikk årets Rockman Swimrun av stabelen, så morgenen startet ganske tidlig med løpsledere på walkie-talkie og diverse droneflyging og annet bråk. Det ble allikevel en god natts søvn, og med strålende vær i sikte og god temperatur på morgenkvisten kastet vi i oss litt frokost, før vi gjorde oss klare for de 4444 trappetrinnene opp langs rørgaten til det gamle vannkraftverket.

Trappene oppover føles forholdsvis trygge og skal være greit vedlikeholdt, men det er allikevel snakk om at den skal stenges for fritt besøk da det kan være bra skummelt om man skulle falle. Det er blant annet sterkt frarådet å gå turen i regnvær pga glatt underlag. Uansett, dette er en skikkelig kul tur som svir godt i beina, og de med et snev av høydeskrekk føler nok litt på det når trappevinkelen i perioder øker enda et par-tre grader oppover i lia. Høydemeterne går fort og utsikten utover Lysefjorden blir bare mer og mer imponerende etterhvert som man kommer oppover. Vel oppe har man utsikten både utover og innover Lysefjorden, samt utover store deler av nordre Lyse- og Sirdalsheiene.Det er ikke lov å ned trappene igjen (det er egentlig ikke plass til å gå forbi noen heller, så man må enten slippe folk forbi på designated hvilkepunkter eller rett og slett finne seg i å gå i tempoet til folk foran deg), så man kan da gå en godt merket DNT-sti til en anleggsvei langs med elva/fossen ned igjen til Flørli, eller ta en litt lengre rundtur på sti hele veien ned. Denne stien tok vi, og etter et par-tre hundre høydemeter nedover på flott sti i barskog kom vi til et forholdsvis nytt skilt med avstikker til Kalleliklumpen. Dette mente jeg å ha lest et sted var Flørli svar på Trolltunga - en liten steinavsats med et stort, loddrett fall under. Denne måtte vi selvfølgelig ut på - litt småskummelt om jeg skal være ærlig - men helt overkommelig for de fleste. Helt rå utsikt!!


Nedover igjen fant vi en ny avstikker som var merket med "Cliffwalk, challenging, not recommended to descend down to Flørli here" . Her antok vi av erfaring at det var snakk om at stien kunne være litt vanskelig for lite fjellvante folk og det var veldig rett; her var det tilrettelagt med tretrapper i terrenget, samt "rekkverk av tau" for de litt mer utsatt partiene. Veldig overkommelig å komme seg ned her, men kanskje greit å holde seg unna de mest travle tidene da det kan være trangt å møte masse folk oppover her.


Vel nede igjen hadde vi spart noen pølser fra gårsdagens grill-feast, så det ble ny runde med grilling, litt øl og chilling i campingstolene, mens vi fulgte med på de som sleit seg over Lysefjorden og opp av vannet i Rockman-konkurransen. Herlig sommerdag, med skikkelig sydentemperatur!Vi satte snuten hjemover i 18-tiden, og det hadde det akkurat begynt å blåse litt østavind - dvs. rett imot. Det ble derfor litt røffere tur ut av fjorden enn inn, men vi la oss rett i vaken til en båt som feide forbi oss og det hjalp litt på slagene fra bølgene.


Skikkelig fin helgetur - og som alltid, dette kan anbefales!278 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page