top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Aleksander Solheim

Tur til "Nibbå" | Jøsenfjorden, Ryfylke

Oppdatert: 15. jul. 2019


Etter Prekestolen og Kjerag, altså på plassen bak Lysefjorden, enes det vel om at Jøsenfjorden i Hjelmeland kommune byr på den beste utsikten i Ryfylke - og da spesielt fra Skomakernibbå. "Nibbå" er en sagnomsust fjellklippe; det sies at en omvandrende skomaker var dømt til døden. Han skulle bli benådet på betingelse av at han skulle sitte på nibbas ytterste spiss og sy ferdig et par sko. Han kravlet seg utover den smale eggen og begynte arbeidet. Da han skulle ta hammeren å slå siste nagle, fikk han øye på et brudefølge som rodde utover fjorden under ham. Han ble så svimmel at han mistet balansen, styrtet utfor og forsvant i avgrunnen. Derav navnet Skomakarnibbå. Det er sagt at den skal ramle ut i fjorden når sju søstre som gifter seg på samme dag ror utover fjorden.

Sandra og jeg hadde lyst til å kombinere turen med litt soving under tarp, så planen var å finne seg et sted i nærheten av Hagalid (som er utgangspunktet for denne turen - og samme løype som vi fulgte) å få opp tarpen. Vi hadde ikke planlagt noe mer enn det, men oppe ved Hagalid Galleri (et lite hus noe før selve gården) kom vi i snakk med én som kunne fortelle at Jone Hagalid både solgte fiskekort og leide ut robåt for en billig penge. Dermed ble det fisking på Hagalivatnet et par-tre timer, noe som resulterte i bra med fisk til middag. I herlig Sandra-style ble fisken stekt med hvitløk og en dasj sitron, og Sancerren'n vi hadde båret med oss kompletterte middagen perfekt!

Morgenen etter våknet vi til flott vær, lagde en rask egg og bacon-frokost før vi pakket ned campen i en fei og rodde tilbake til Hagalid Gård. Vi la fra oss storsekkene like ved stiens start (rett nord-øst for gården) og la i vei oppover lia kun med en dagstursekk.


Ut.no sier 5-6 timer på hele turen, og det stemte ganske greit. Vi hadde en fin lunsj ute på klippetuppen med utsikt ned/utover selve Skomakarnibbå, så man behøver ikke å stresse for å være tilbake på 6 timer totalt. Selve Skomakarnibbå er ganske så utilgjengelig, og frarådes fra å gå ut på - etter det jeg så så må man uansett ha god peiling på naturlig sikring og fullt klatreutstyr for å prøve seg på det. Karstykket noen hundremeter før Nibbå kan man derimot gå ut på - Sandra sitter ute på den under. En finfin tur overall både i vanskelighetsgrad og tilgjengelighet fra byen.


231 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page