top of page
  • Sandra Blikeng

Påsken 2019 - "Shit så fint Daniel!" | Sør-Norge

Oppdatert: 15. apr. 2021


Det er lørdag og endelig klart for påskeferie. Bilen er fullastet med det meste vi eier av vintergear, og vi er veldig klar for en uke med snø, ski og fjell. Ferie akkurat slik vi liker det best, på fire hjul og kjørende fra plass til plass, forhåpentligvis med nye inntrykk og opplevelser hver dag.

Første stopp på turen var Finse, hvor besteforeldrene mine har hytte. Finse ligger på Bergensbanens høyeste punkt, kan bare nås med tog eller til fots, og er et eldorado for vakre naturopplevelser. Hele barndommen tilbrakte vi nesten hver eneste påskeferie, og gjerne også andre ferier i denne lille hytten, så det å gå av toget på Finse stasjon bringer alltid frem mange gode minner. Togturen fra Voss til Finse er en opplevelse i seg selv, og det er noe spesielt med å kjøre gjennom tunnel etter tunnel og se landskapet skifte gradvis fra helt bart til lange snødekte vidder så langt øyet kan se.

På Finse ble vi tatt imot med åpne armer av både farmor, farfar og pappa, og neste dag gikk vi årets første tur på fjellski, Jøkulrunden - en flott rundtur over breplatået av Hardangerjøkulen, Norges sjette største isbre. Fra det høyeste punktet på 1863moh har man nydelig utsikt mot Skarvheimen i nord og Hallingskarvet i nord-øst. En lang, men skikkelig fin tur.

Støle i både armer og bein etter den lange skituren dagen før satt vi oss igjen på toget til Voss og gjorde oss klar for neste planlagte stopp, nemlig Kiellandbu. Dette er en liten perle av en hytte ytterst på Løkjedalsnuten med spektakulær utsikt mot Botnen, Fyksesund og mot Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden. Turen til Kiellandbu tok i underkant av 3 timer, og selv om det i utgangspunktet er en relativt enkel tur gjorde lite snø og luftige partier dekket i skare at vi (jeg) måtte ta av meg skiene og gå til fots enkelte steder. En helt nydelig tur som anbefales på det sterkeste, enten det er sommer eller vinter!

Fra Voss og Kiellandbu fortsatte roadtrippen videre mot Jotunheimen, og siden vi i fjor utforsket området rundt Turtagrø hadde vi i år bestemt oss for å teste ut området nordvest i Jotunheimen ved foten av Sognefjellet, nemlig Krossbu. Her er det utallige muligheter for toppturer, og vår personlige mening var vel at dette området var enda finere enn Turtagrø, og en plass vi definitivt skal tilbake til. Etter en vinter med heller dårlige snøforhold var det helt magisk å renne nedover Leirbrean med mektige alpine fjelltopper så langt øyet kunne se og myk puddersnø under skiene.

Vi hadde i utgangspunktet planlagt å sette opp lavvo ved Krossbu, men med det fantastiske værvarselet som var meldt de neste dagene bestemte vi oss for å benytte muligheten og ta turen til Norges tak, Galdhøpiggen. Vi tok inn på en campinghytte på Leirmoen Camping i Bøverdalen og kjørte neste dag opp Norges mest høytliggende vei til Juvasshytta som ligger på 1840moh. Herifra er det en relativt kort og enkel tur til toppen, og det er en super mulighet å ta med seg både barn og folk som er ferske på ski for en fantastisk turopplevelse.

Etter at vi hadde krysset Styggbreen satte vi fra oss skiene og gikk resten av turen til fots. Navnet på breen kommer ikke av at breen er stygg, men fordi stygg betyr farlig på folkemunne. Om sommeren må man krysse breen i tau-lag, men vinterstid er den dekket av snø, og vi møtte folk som gikk opp på både randonee, langrenn og fjellski. Om man er drevne på ski anbefaler jeg å feste skiene på sekken og ta de med videre oppover, da den siste ryggen opp mot toppen vil være fin både å gå opp på ski, og renne ned igjen. Det å stå på toppen av Galdhøpiggen midtvinters var en unik opplevelse, med 360 graders utsikt til noen av Norges vakreste fjell, dekket i hvit glitrende snø.

Siste del av påsken ble tilbrakt med langrenn, påskelam og late dager på hytta til foreldrene til Daniel på Musdalsætra, en deilig avslutning på en perfekt ferie.

«Shit så fint Daniel!» ble sayingen for påsken 2019. Gjennom hele påsken har vi hatt fantastisk vær, og Norge har virkelig vist seg fra sin beste side. En roadtrip i Norge trenger ikke å koste en formue, og opplevelser som dette er mer tilgjengelig enn mange tror. Ved å bo enten i telt, eller på rimelige campinghytter og ubetjente DNT hytter med kjøkken kan man lage maten selv, kose seg med et glass Prosecco kjøpt på det lokale polet, og den eneste transportkosten man får er det man bruker på bom og drivstoff. Man må ikke ha det nyeste utstyret, og man kan få kjøpt utrolig mye bra utstyr brukt på Finn.no. Norge er et fantastisk land som fortjener å utforskes så ofte som mulig. Takk for en magisk påske!

PS: Film fra SolheimProduction kan ses HER!130 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page