top of page
  • Forfatterens bildeDaniel Aleksander Solheim

Seilbåthenting, Oslo-Stavanger | Norges sørlige kyst

Oppdatert: 15. aug. 2019


Sommerens store happening var definitivt vårt noe hårete mål om å få solgt S/Y Eventyr før ferieuka i juli, for så å få kjøpt oss en ny, større brukt båt i Oslo eller et annet sted litt unna Stavanger. Det klarte vi akkurat, og etter å ha gått glipp av flere gode kjøp i Oslo og omegn fordi salget av den gamle båten gikk tregt, fikk vi tilslutt en god pris på en flott Comfort 32 fra 1980. Her hadde første eier eid båten i 27 år, og med formsydde lærposer til alt fra autopilot til kartplotter vitner det om en person som har tatt godt vare på båten sin. Noe som er veldig betryggende å vite ved kjøp av en 38 (!) år gammel båt.

Loggboka har blitt flittig utfylt av Sandra gjennom turen, så her kjører vi et blogginnlegg på formatet loggbok-uttrekk vs. kommentarer:

Lørdag 07.07:

Start 1800 - slutt 2130.

Ingen seiling. Kjørte på grunn🙃 Overnattet i Drøbak.

Det stemmer. Vi gikk på grunn etter kun 3 timer bak roret på ny båt. Ikke noe voldsomme greier, men det var/er passe flaut. Selv om «alle kapteiner har gått eller kommer til å gå på grunn en eller annen gang i sin ‘karriere’» så skal det vel helst ikke skje. Uansett, sløving i varmen, noe vel komfortabelt forhold til staker ute i fjorden, forholdsvis nytt forhold til kartplotter – vel, fort gjort! Heldigvis gikk vi ikke i marsjfart, og det var heller ikke bråstopp. I kraftig revers kom vi oss av skjæret, og enden på visa var null sprekker eller lekkasje i kjølsvinet, bare (trolig) en litt oppskrapet underside på kjøl, VELDIG høy puls i noen minutter, og, ikke minst, en noe såret stolthet fra kapteinen sin side...

Søndag 08.07: Start 0915 - slutt 2030. 8-9m/s søravind - Daniel har jobbet med tiltagende grunnangst etter gårsdagens uhell, noe som har resultert i motorseiling utaskjærs med særdeles mye bølger og slitsomme forhold. Ligger nå på anker nord for Sandø, og livet har bedret seg betraktelig!


Mandag 09.07: Start 0900 - slutt 1700. Innom Sandøyssund havn 0900-0930 for å fylle drivstoff og vann. Koselig gjestehavn med dagligvarebutikk og resturant. God vind fra nord resten av dagen, 6-7 knop med bare 2/3 forseil. Mye bølger, vind og god fart. Da vi skulle navigere oss inn mot Risør fikk vi ikke start på motoren, det ble smålig panikk og Sandra måtte styre skuta ut mot havet på seil for å komme bort fra land, mens Daniel var klar for å ringe kystvakta for å bli hentet... Etter et par pust og nærmere tenking viste deg seg at vi hadde glemt motorkvelingsbryteren🙄 Urutt!! Deretter noe stressende innkjøring blant skjærene utfor Risør, Sandra satt med hjertet i halsen mens Daniel mente han hadde full kontroll. Fikk akkurat lagt oss til som båt nr 3 utpå noen andre før pøsregn og tidenes tordenvær! Nyter nå et glass vin og kaffe under tak på brygga!

Seilbåt-surfing halve dagen i dag. Skikkelig med vær og vind, og skikkelig seiling. Vel inne i Risør var det selvfølgelig stappfullt av båter, mene tter litt sirkulering fant vi oss noen som bare lå to i bredden. Da var det bare å tydelig legge fram fendere og tau på én side, samt hoie, få kontakt og smile bredt til ytterste båt sånn at de har minst mulig grunn til å avvise deg. Ludo-triks fra fattern.

Tirsdag 10.07:

Start Risør 0930 - slutt Grimstad 1630.

Hadde tilsynelatende god kontroll ut fra brygga i Risør med hjelp av nabobåten, men alt gikk nesten til helvete pga et tau som hang seg fast på vei ut! Som vanlig gikk det heldigvis bra! Turens til nå varmeste dag med badetøyvær og grei vind første halvdel, nord for Arendal løyet vinden og vi fikk altfor mye slag i seilene til å holde kurs - så siste bit mot Grimstad ble tatt på motor. Igjen flinke og hjelpsomme folk når vi skulle legge til (hva skulle vi gjort uten de🙈) - en av naboene hjalp til og med til med jollen sin, atter en gang reddet! Turens første ettermiddagsbad ved ankomst, deretter en kos ettermiddag med Ellen, Mads og tvillingene Mathias og Malena. Så fotball og etterhvert mer enn mye godt i glasset, deretter nattmat med wienerpølser på Nottos (tre i ett!) og dansing rundt i båten😍

Onsdag 11.07:

Start 1345 - slutt 1800.

Nordøstlig vind og greie seilforhold de første timene, men vinden løyet utpå ettermiddagen og vi gikk på motor siste timen. Fant en nydelig liten bukt i skjærgården utenfor Lillesand/Brekkestø hvor vi la oss på svai (anker). Her ble det bading, fajitas og VM-semifinale på dekk.

Torsdag 12.07:

Egg-og-bacon-frokost før start 1130 - slutt 1730.

Vind fra sørvest og dårlig med seiling, derfor motorcruising langsmed skjærgården Lillesand-Kristiansand-Søgne. Parkerte båten i Høllen, og overnatting på hytte med Frode, Silje og Fredrik. Koselig!!

Fredag 13.07:

Start 1300, nordøstlige vind og atter en dag med dårlige seileforhold, slutt Båly ca 1930.

Lørdag hviledag pga 18 m/s vind rundt Lindesnes. Flott havn med butikker, strand, naturvernlandskap og villsau.

Søndag 15.07:

Start 0930 - slutt Sogndalstrand 1900.

Sandra kjørte oss ut fra havna i Båly. Motor hele dagen, bare svak bris fra nordvest. Skummel innkjøring til land, masse tåke og land dukket plutselig opp da vi var noen få meter fra. Hadde vært meget risky uten kartplotter. Overnatting i Sogndalstrand, flott liten gjestehavn.

Her snakker vi ertesuppe deluxe. Innkjøringen til Sogndalstrand var rett fra det dype havet gjennom en «liten» glippe mellom klipper og et par andre øyer – uten kartplotter eller i dårlig vær hadde det vært helt umulig og særdeles uansvarlig. Med 1 knops fart, så å si stille hav og meget god kartplotter så dukket land opp 15 m foran baugen, og da hadde jeg bare bommet med 5 m så det var bare å justere litt for å komme innaskjærs. Passe bra puls her ja.

Mandag 16.07:

Start 0930 - slutt 2015.

Autopilot, trening, lesing, kos og chill. Laber bris fra sørøst, lenset med 2-3 knops hastighet hele dagen. I havn i Obrestad, høy puls ved innkjøring, dybdemåler viste 1,4m på det laveste. Bare sandbunn visste vi, så ingen reell fare.

Tirsdag 17.07:

Start 0645 (!😳) for å rekke og kjøre ut av havn før lavvann.

Gikk heldigvis ikke på grunn nå heller, og Daniel styrte skuta sikkert ut. Motor hele dagen. Tilbake i Stavanger og hjemmehavn ca 1530, hvor det ble en kjapp båtskrubb før Bente hentet oss. Varmt og godt vær!

En vilt bra, og variert tur – seiling fra sted til sted er sykt mye mer givende enn ut og inn av Gandsfjorden, så dette ga mersmak så det holdt!

306 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page